Свирењето го поттикнува развојот на мозокот кај децата

Истражувањата на научниците покажаа дека свирењето некој музички инструмент во претшколската возраст има повеќекратна корист за развој на мозокот. Детето што пред седмата година научило да свири на некој инструмент – има подобра синхронизација и ритмички е поточно. Експертите испитале 36 луѓе со музичко образование, делејќи ги во две групи. …