Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Дали треба да правите бебе за време на епидемија: Предупредување за бременост со COVID-19

Одлуката да имате дете е секако голем чекор, но епидемијата на вирусот корона го комплицира ова прашање.

Националните центри за контрола на болести низ целиот свет предупредуваат дека вирусот корона е сосема нов и дека научниците знаат многу малку за тоа.
Новите клинички истражувања се прават постојано, новите текстови постојано се објавуваат. Сепак, реалноста, исто така, постојано не демантира дека конечно знаеме доволно за СОВИД-19.
Првите статистички податоци кои покажаа дека мажите почесто страдаат од жени и постари луѓе отколку помладите, се покажа дека – до денес – се само статистика.
Имено, фактот дека членовите на одредена возрасна група имаат поголема веројатност да се разболат не значи дека членовите на друга возрасна група се „имуни“ на оваа болест.
Ова нè потсетува да потенцираме нешто друго: зборот „имун“ често се користи во нашиот јазик како чиста метафора, што значи „заштитен“, па дури и „издржлив“, „постојан“, „стабилен“, „отпорен“.
Меѓутоа, во медицинска смисла, зборот „имун“ значи само едно и тоа е „резистентен“, што значи отпорен на одреден вирус, бактерија или болест.
И ајде да се вратиме на вирусот корона! Имунитетот кон вирусот корона, засега, никој не е потврден кај никој во апсолутно значење на зборот.
Значи, не само што помладите луѓе се имуни на него, како жените, туку лекарите не можат со сигурност да потврдат дали оние кои веќе го имаат прележано вирусот корона се имуни.
Првото искуство во светот и кај нас покажува дека кај жени кои веќе биле бремени кога започна епидемијата, дури и ако биле заразени со вирусот, клиничката слика била релативно блага. Исто така, ретко се забележани случаи кај бебиња, но и тие се пројавуваат.
Многу лекари предупредуваат дека сè уште не е познато дали е можно бремените жени да имаат посериозни симптоми. Исто така, не е познато дали СОВИД-19 може да предизвика штети на бебето.
“Првите случаи покажаа дека нема пренесување на вирусот корона на фетусот”, но се појави и случај “дека бебе е веќе заразено пред породување”, значи сепак се пренесува.
Она што повеќето лекари се согласуваат е дека заразена жена не смее да дои бебе и дека треба да се избегне каква било можност мајката да дише во правец на новороденчето.
Со сето ова, гинеколозите и акушерите потсетуваат дека бременоста може да предизвика значителни промени во имунитетот на жената. До неодамна, се веруваше дека една бремена жена има поголем ризик од сериозни последици ако се зарази со респираторни вируси. Иако ова гледиште сè уште важи за грип, верувањето во вирусот корона сè уште е поделено или, во најмала рака, неизвесно.
Исто така, не важат сите препораки за сите идни мајки. При вештачко оплодување, кое вклучува имуносупресивни третмани, на сите им се советува да прекинат постапки за пренесување на ембрионот.
За жени со историја на срцеви или белодробни заболувања, повеќето лекари не препорачуваат да планирате бременост во времето на епидемија со корона вирусот.
Во жариштата на епидемијата, како што е Њујорк, многу болници го забранија присуството на партнер при породувањето, така што ова е нешто што идните родители можеби ќе сакаат да го размислат во ова време.
Можеби најважното предупредување доаѓа од еден доктор, кој потенцира: “Кога планирате бременост, секогаш е пожелно и мажот и жената да бидат здрави без вистинско воспаление или инфекција. Затоа ги советувам сите мои пациенти за контрацепција во моментот.”
Најдобар совет е да се консултирате со вашиот лекар кој е добро запознаен со вашата здравствена историја и специфични прашања што можат да бидат важни.
Сето ова не значи дека треба на кој било начин да се грижите или да паничите ако сте забремениле или мислите дека сте забремениле во последните неколку недели. Ова значи дека во тој случај, не смеете да верувате дека сте „заштитени“ затоа што сте жена или затоа што сте бремени и во никој случај не треба да бидете изложени на ризик кога тоа не е потребно.
Намалете ги излегувањата од дома и сите надворешни контакти, заштитувајте се кога е потребно и водете сметка за вашето физичко и ментално здравје!

Advertisement
Advertisement

Прочитај

Wall Street

Низ целиот свет, ефектите на коронавирусот ги нарушија синџирите на снабдување. Кина, која е глобален центар за производство, мораше да затвори фабрики и значително...

Fool Moon

Многу жени очајно сакаат да имаат подигнат и крупен задник како Ким Кардашијан, а овој совет, наводно, ќе им го поштеди макотрпниот тренинг во...

Fool Moon

Огледалце огледалце, кој е најубав на светот? Во „Снежана“ не се споменува на кој знак и припаѓала злобната маќеа, но таа сигурно е една...

Fool Moon

Одржувањето на чист и свеж личен простор го прави попривлечен за интимноста. Уште подобро е ако ја споделите работата, сè ќе завршите побрзо, а...