Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Со секојдневната рутина им се доближивме поблиску од кога и да е: немојте да ги заборавите кога ова ќе помине!

Светскиот ден за свесност за аутизмот се одбележува на 2 април, а оваа година заради пандемијата предизвикана од коронавирусот се одбележа со пораката- да останеме сите дома за да го спречиме овој вирус и да се вратиме на нормалниот живот што побрзо!

Аутизмот во доба на корона и карантин

Лицата со аутизам и нивните семејства се сами во општеството, маргинализирани, изолирани, оставени сами на себе, без вистинските информации.

Во момент кога на сите ни е ограничено она што го сметаме за нормално, кога сме во изолација, разделени од семејството, пријателите, колегите, можеме да извлечеме порака од ситуацијата околу нас.

Во моментов со оваа рутина им се приближивме најблиску на оние на кои ова однесување им е секојдневна рутина низ годините- затворени во своите домови, избегнувајќи големи гужви, грчевито држејќи се до одредени рутини, срамежливо одејќи во маркет, криејќи се зад маски и ретко дружење со пријателите.

Кога ќе заврши пандемијата сите треба поинаку да се однесуваме и сфатиме дека има луѓе на кои сме им потребни, луѓе кои досега свесно или несвесно сме ги стигматизирале и маргинализирале, луѓе кои цел живот живеат вака како што ние живееме само неколку седмици.

Па да подадеме рака!

Прочитај

Cotton Club

Marc Newson на светот му ги подари интересните Louis Vuitton ковчези и куфери, а овој пат, ни претставува нешто што може да биде уште...

Four Seasons

Одржливиот туризам е во полн ек, па за него речиси религиозно се придржуваат брендовите од оваа сфера низ целиот свет… Сепак, пренесувајќи ја целата...

Four Seasons

Земјата со неверојатна култура, повест и традиција, со сигурност и ова лето ќе биде популарна дестинација… Eдна од главните работи кои ги привлекуваат многубројните...

Cotton Club

Овие часовници создадени од 18-каратно злато се мали, но фантастично модерни… Факт за моделите Omega Speedmaster  дека тие имаат цел култ на обожаватели околу...