Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Свирењето го поттикнува развојот на мозокот кај децата

Истражувањата на научниците покажаа дека свирењето некој музички инструмент во претшколската возраст има повеќекратна корист за развој на мозокот. Детето што пред седмата година научило да свири на некој инструмент – има подобра синхронизација и ритмички е поточно.

Експертите испитале 36 луѓе со музичко образование, делејќи ги во две групи. Во првата биле оние што научиле да свират пред седмата година, а во втората оние што првите часови ги имале подоцна. Во студијата е констатирано дека учењето бара координација помеѓу рацете и визуелните или аудитивните стимулси, што придонесува за подобар развој на мозокот и за побрзо созревање на сензорните и на моторичките делови на мозокот.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Four Seasons

Црните плажи се појавуваат на места кои некогаш имале силна вулканска активност или се во близина на сѐ уште активни вулкани. Долгите бели песочни...

Cotton Club

Иконски чанти, чевли и други детали добија летно, песочно освежување… Откако ја покажа својата најнова колекција во Шангај, Марија Грација Кири штотуку ја лансираше...

Fool Moon

Еден ден некој го праша најбогатиот човек на светот: „Дали има некој побогат на светот од тебе?“ Најбогатиот човек одговори: „Да, постои личност која...

Fine Living

Кога ќе го слушнеме Alvisi Kirimoto + Partners, првото нешто што ни паѓа на ум е ништо друго освен извонредност во архитектурата и уметност...

Advertisement