• Сподели на:

Зашто ви се појавуваат седи влакна?

___

Седите влакна никако не можат да бидат украс на главата и луѓето со овој став кој не се согласуваат дека седата коса сугерира како на стара коса која ја изгубила својата живост. Исклучок на ова правило се некои мажи на кои седата коса многу добро им стои, секако не на сите туку на неколку поединци.

Не постои некое одредено правило во кој дел од животот тие растат, нивната појава е индивидуална па може да се случи да се појават и по пубертетот, но исто така се случува да се појават и во длабоката старост. Ова е одредено пред се со генетското наследство, но постојат и фактори кои го зголемуваат бројот на седи влакна и тоа како слаба исхрана, недоволен внес на витамини, лоша здравтствена состојба или пушењето.

Седите влакна настануваат како последица на недостаток на меланин-пигментот кој е одговорен за бојата на косата.

Решението на овој проблем е секако доведување на вештачки пигменти, на нам познато како фарбање на косата. Кога е седа косата таа има и различна структура од природната коса, односно ако е сува и кршлива, тука фарбањето има и улога да ја препарира и да ја направи пофина и употреблива. Препарирањето на косата може да биде направено и со други третмани како трајно исправување на косата, минивал, кератинско исправање на косата и слично.


Оставете коментар

___