• Сподели на:

Неколку начини да ги пораснете ноктите

___

Дали би сакале да научите неколку начини на кои ќе им помогнете на вашите нокти да пораснат здрави и долги? Доколку сакате долги нокти, сигурно веќе знаете дека покрај тоа што треба да се грижите за ноктите додека растат, така треба да остане и ако сакате да ги задржите здрави и убави. Во оваа статија ќе погледнете неколку начини како да го постигнете тоа.

Не ги употребувајте како алат

Едно од најважните правила додека ви растат ноктите е да престанете да ги користите како алат. Тие се кревки и лесно подлeжеат на повреди, што значи дека забрането е да ги користите вашите нокти за отварање на предмети, за одлепување на налепници и слично. Така целиот вашиот труд може да „пукне“ за помалку од секунда.

Заштитете ги

Кога ги пуштате ноктите да пораснат, практикувајте да ги заштитите со тоа што ќе нанесувате постојано лак за нокти. Користете обичен лак во боја или пак безбоен лак за зацрврстување, каков лак и да одберете е подобро од незаштитен нокт. Тоа ќе ви помогне да ги заштитите од удари и кршење, како и од лупење.

Одржувајте ја влажноста на ноктите

За да ја одржите влажноста на ноктите, употребувајте лосион за раце или пак масло за кутикули. Правете го ова често, после секое миење на рацете, така што ќе овозможите вашите нокти да растат здрави и убави.

Јадете здрава храна

За здрави нокти најважно е да пиете многу вода, но и да внесувате доста протеини во текот на денот. Водата ќе помогне вашата кожа и нокти да останат влажни и здрави.


Оставете коментар

___