• Сподели на:

5 едноставни чекори со кои ќе го одредите вашиот тип на кожа

___

Правилната нега започнува со одбирање на правилни производи за вашата кожа. За да го изберете најдобриот производ, важно е да знаете каков тип на кожа имате. Ви го откриваме тестот со кој можете лесно да одредите каков тип на кожа имате.

1. Исчистете го лицето со гел, измијте го, па нежно избришете го со памучен пешкир. Почекајте еден саат.

2. Обрнете внимание на деловите на кожата каде чувствувате затегнување.

3. Со парче хартија притиснете на различни делови на лицето – носот, брадата, центарот на образите, надворешниот дел на образите, центарот на челото и страничните делови на челото.

4. Детално прегледајте го секој дел од хартијата, барајки масни и трагови од лупење на кожата.

5. Интерпретирајте ги резултатите:

-Ако имате масни видливи трагови на секое парче хартија, тоа значи дека имате масна кожа.

-Ако имате масни видливи трагови на некое парче хратија (Т зона – централен дел на челото, носот, брадата и образите), тогаш имате комбинирана кожа.

-Ако на парчињата хартија нема масни трагови, туку трагови од перутење на кожата, имате сува кожа. Ако парчињата се потполно суви, а имате чувство на затегнатос на лицето – вашата кожа е сува.

-Ако на парчињата нема никакви трагови, не чувствувате затегнатост и кожата изгледа нормално – имате нормален тип на кожа.


Оставете коментар

___