• Сподели на:

Црвениот кармин подмладува

___

Иако нежните тонови на кармин за усни се смета дека подмладуваат, најновото истражување во кое учествувале  100 мажи покажа дека всушност тие не прават да изгедаме постари.

За време на истражувањето на мажите им биле претставени фотографии на жени со страрост од 20 до 70 години, а нивната задача била да погодат колку години имаат.

Сите жени кои имале црвен кармин на усните, испитаниците сметале дека имаат помалку години него што всушност имале, додека оние со бледи нијанси на кармин за усни изгледале постаро.

Научниците објаснуваат дека жените кои носат црвени или розеви нијанси на кармин за усни изгледаат помлади поради контрастот помеѓу бојата на лицето и бојата на усните.


Оставете коментар

___