• Сподели на:

Еве поради што не ги гледаме грешките во филмовите

___

Кој работи, тој и греши, би можело да се каже за филмаџиите кои често прават пропусти во филмовите, па така во сцените се покажуваат детали кои не би смееле да се видат, како на пример некоја залутана технологија, луѓе, закопчани кошули кои сами од себе се откопчуваат…

Сепак, многумина никогаш нема да ги забележат овие грешки во филмовите, кои се често забавни.

Научниците дошле до логично објаснување, поради што често овие грешки поминуваат незабележани, иако се навистина очигледни кога некој ќе ни ги покаже. Тие велат дека светот го набљудуваме низ делови од 15 секунди, поради што континуираните грешки ни се провлекуваат.

Истражувачите од Универзитетот Беркли откриваат дека мозокот потоа составува слични слики во целина.

Ако не е така, од самиот поглед на човековото лице кое менува гестикулација, би имале чувство дека халуцинираме.

За научниците, ова откритие е изненадувачко затоа што како што велат, мозокот ја жртвува точноста заради континуитетот и стабилноста на сликата.

Ова видео било дел од истражувањето и покажува на кој начин нашиот мозок изоставува детали, заради целовитоста на сликата.

Тестирајте се и проверете дали ќе успеете сами да ги пронајдете овие грешки во Пиратите од Карибите…

Movie mistakes Pirates of the Caribbean The Curse of the Black Pearl

Continuity Field Stimulus Demonstration


Оставете коментар

___