• Сподели на:

Зашто зелениот зеленчук е важен за трудниците

___

Како што знаете, сите видови на зеленчук се здрави и безбедни за време на бременоста, меѓутоа, зелените, лиснати зеленчуци, како спанаќ, зелена салата и сл. Се посебно важни, поради големата количина на фолна киселина која ја содржат.

Недоволен внес на оваа киселина може да доведе до мегалобластична анемија, а со генетски фактори и загадена околина, може да доведе до аномалии на плодот.

Поради тоа е важно најмалку два пати неделно да се конзумираат зелени оброци, но и да земате фолна киселина во облик на капсула ( за ова треба да се консултирате и со гинекологот).


Оставете коментар

___