Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Воспитувањето на детето почнува од пелените

Што да правите со едногодишно дете кое плаче за бонбони или во продавницата фрла храна од корпата? Ако пробате да го оправдате така што ќе кажете дека е премногу мало да го научите на дисциплина, грешите многу. Ова е всушност вистинско време да го запознаете со концептот на добро-погрешно.

Отргнете им го вниманието

Во вакви ситуации избегнувајте да го покачите тонот, бидејќи тоа ќе ги вознемири. Наместо тоа брзо и смирено заинересирајте го за нешто друго. Ако детето почне да качува на фотељата, полека спуштете го на подот и земете книга да му прочитате нешто. Отргнувањето на вниманието со други работи не само што го спречува несаканото однесување, туку и учи дека некои работи не се дозволени.

Бидете упорни

Иако мислите дека е безопасно ако само еднаш му дозволите на детето да јаде колач пред вечера, знајте дека исполнувањето на оваа желба, дава јасен сигнал дека тоа ќе запали и наредн пат. Важно е да поставите граници и да се придржувате до нив. Важно е родителите да бидат сложни за тоа за да не го збунат детето.

Избегнувјате ,,Не”

 Ако на детето цело време му кажувате не, тоа ќе почне да го користи тоа кога не сака да направи нешто. Негативната реченица чувајте ја само за ситуации кога е загрозен безбедноста, на пример ако сака да ја отвори вратата од рерната.

На крај не заборавајте дека децата повеќе учат додека гледаат отколку кога слушаат, па покажете им нешто како да направат.

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...