• Сподели на:

Терминот за породување зависи од тоа што јадете

___

Научниците докажаа дека исхраната може многу да влијае на ризик од предвремено породување.
Една англиска студија спроведена на 66.000 трудници испитувала во колкава мера начинот на исхрана влијае на ризикот од предвремено породување. Во предвид се земени три врсти на исхрана.
 freedigitalphotos.net_
Првата група трудници гледала оброците да им бидат пред се богати со овошје, зеленчук, а главниот пијалок била водата. Другата група практукувала намирници со зголемена доза на преработени производи, богати со соја, масти и едноставни шеќери и зголемена комзунација на црвено месо. Во третата група биле жени кои јаделе многу компир, риба, различни сосови, варен зеленчук и нискомаслени млечни прозиводи.
Студијата е спроведена од 2002 до 2008 година, а на крајот е заклучено дека исхраната чии главни извори се овошје, зеленчук, месо и житарици го спречуваат предвременото породување.
Иако на оваа студија не е утврден прецизен механизам со кој врстата на исхрана може да влијае на терминот на породување, научниците нагасуваат дека оваа исхрана ја потврдува важноста за здравата храна, првенствено заснована на овошје зеленчук, житарици и месо.

Оставете коментар

___