• Сподели на:

Подобрете ја комуникацијата со своите деца

___

Сетете се на сите разговори кои го воидете на трпезариската маса за време на оброкот. Приказните се појавуваат од никаде и самиот факт што семејството е собрано доведува до тоа да се осеќате посигурно, и полесно можат да се споделат работите од поминатиот ден. Заедничките оброци прават децата да се осеќаат посреќно, а колку се посреќни толку се емотивно и пихолошки поздрави. Слушањето за малите успеси и неуспеси во текот на денот, помага родителите да го пратат развојот и школувањето на своите деца и реагираат ако е потребно, да ги пофалат или да им помогнат.

Директните разговори и љубовта која произлегува од поврзаноста со семејството на столот нуди ментална и емотивна нега која е многу важна за семејството, посебно за децата. Психолошката придобивка која произлегува од квалитетно време поминато со децата за време на оброкот помага за најмладите да станат покомуникативни и да стекнат навика да се доверуваат на своите родители. Истражувањата покажале дека децата кои редовно седнуваат со своите родители имаат за пола помали шанси да патат од стрес, како и да развијат специјални вештини за преговарање кои им се важни во подоцнежниот развој на кариерата. Ако учествуваат и во припремањето на оброкот или поставувањето на масата, имаат голема шанса уште од рани години да дознаат како се функционира во тим. Ако сте со поголема фантазија, па од помошта направите игра, креативноста на вашето дете ќе дојде до израз и сите обврски кои ги носи животот ќе ги прават со неверојатна леснина.

Затоа соберете ги вашите најблиски на масата, заедно подгответе го оброкот и уживајте во дружењето со своите деца, бидејќи некои навики можат да им помогнат и во понатамошниот развој.


Оставете коментар

___