Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Организмот на мајката ги одредува математичките способности

Организмот на мајката ги одредува математичките способности кај детето.Жените со ниски показатели на хормонот на тироидната жлезда, за време на бременоста, често раѓаат деца кои имаат потешкотии со задачите по математика.

Научниците ја следеле состојбата на 1196 здрави деца од раѓањето до пет годишна возраст.  Пред тоа била испитана концентрацијата на хормонот тикорксин кај нивните мајки на 12-тата недела од бременоста.

Потоа биле спроведени тестови за јазичните и аритметички навики кај децата. Се покажало дека ако за време на бременоста во женскиот организам нивото на хормонот бил низок, на 5 годишна  возраст детето имало пониски од просечните проценки по математика.

Овие резултати се одржувале независно од влијанието на други надворешни фактори. На јазичните способности на детето хормонот не влијае. Во моментов научниците проучуваат дали проблемите со математиката продолжуваат во текот на целиот живот на детето.

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...