Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Одвикнување од пелени

ДАЛИ ДЕТЕТО Е СПРЕМНО ЗА НОКШИР?
ТЕСТ ЗА НЕСТРПЛИВИ РОДИТЕЛИ 🙂

1. Моето дете мочка или какао во пелена:
a. Скоро секогаш.
b. Понекогаш.
c. Никогаш.

2. На моето малечко пелените треба да му се менуваат:
a. Често, на секои час или два.
b. Тоа е променливо.
c. Секои два до три часа – поекогаш и поретко.

3. Моето дете го разбира значењето на зборовите: мокро, суво, чисто, измие, седи, стани:
a. Не.
b. Некои од нив ги разбира.
c. Сите ги разбира.

4. Кога моето дете ги кажува своите потреби, тоа:
a . изговара неколку основни збора а јас го погодувам останатото.
b. Остварува се што му е важно преку мене.
c. Има добар вокабулар и изговорува и реченици.

5.Ако му дадам на детето едноставни упатства како на пример: “Стави го ова во кутијата со играчките”, тоа:
a. Не разбира и не следи упатства.
b. Го прави тоа што треба ако му помогнам.
c. Ме разбира и го прави она што му е кажано.

6. Моето дете умее да си ги соблече и облече своите панталони.
a. Не.
b. Може со помош.
c. Да.

7. Кога му читам книги на моето дете:
a. Ме игнорира
b. Понекогаш слуша, понекогаш е отсутно.
c. Седи, слуша и ужива во приказната.

8. Моето дете сака да извршува ”се само”:
a. Никогаш.
b. Понекогаш.
c. Секогаш!

9. Мислам дека е право време да почнам да го учам детето да користи нокшир:
a. Не.
b. Неодлучен/неодлучна сум.
c. Да.

ПРЕБРОЈТЕ ГИ СВОИТЕ ОДГОВОРИ!

Најголем број одговори под ”a”: 
почекајте малку со користењето на нокширот, сеуште не разбира што барате од него и не е спремно за тоа. Со форсирање може само да ги расипете работите! Тестирате се повторно за месец -два.

Најголем број одговори под ”b”: 
Тука сме некаде… Детето сеуште не е потполно спремно ама можете да превземете чекори за периодот кој следи. Почнете со постепено учење на поимите за да може детето убаво да ве разбере и тоа ќе биде многу корисно во целиот процес.

Најголем број одговори под ”c”:
Вашето малечко е спремно за учење на користење на нокшир! Среќно и забавувајте се!

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...