• Сподели на:

Научниците советуваат: Како вашето дете да биде попаметно

___

Секој родител сака своето дете да израсне во образована и паметна особа. Ова се совети од научниците кои допринесуваат за вашите деца се повеќе да ги развијат нивните мозоци.

  1. Часови по музика – Веќе и птиците на гранка знаат дека музиката е добра за разни аспекти на животот, а кога е во прашање развивањето на интелигенцијата музиката е навистина чудотворна. Затоа запишете ги вашите деца во најблиското музичко училиште.
  2. Повеќе го интересира спорт отколку учење – Ако приметите дека вашето дете е склоно за спорт отколку за книга немојте да се грижите. Научно е докажано дека децата со изразени атлетски способности се всушност многу интелигентни. Ако е ситуацијата обратна совет е детето да го запишете на некој спорт пред се за здравјето, но и за правилен ментален развој.
  3. Заедничко читање – Доколку вашето дете учи да чита, помогнете му тоа да го совлада така што заедно ќе читате, многу е корисни, но е и добра вежба за мозокот.
  4. Сонот е клуч за се – Сите знаеме дека мозокот многу подобро и побрзо работи кога е одморен. Истото важи и за малите деца. Единствено добар сон ќе им обезбеди правилен развој. Научниците откриле дека доколку детето е 6-то одделение и нема доволно време за редовен сон му паѓа концентрацијата, но и се враќа на интелектуално ниво на дете од 4-то одделение.
  5. Висок коефициент на интелигенција е безвреден доколку нема дисциплина – ЦВисокиот коефициент на интелигенција е секако предност, но доколку не го научите детето да биде дициплинирано, интелигенцијата подоцна во животот нема многу да му помогне доколку сака да успее.
  6. Наградите се добри, но во правилно време – Кога е во прашање наградувањето на децата, родителите мора да знаат дека морат да одредат правилно време. Како што и наградувањето за секои ситници не се добри, така ни нивниот изостанок може да биде лош по самодовебата на детето.
  7. Среќно дете, успешен човек – Уште еден заклучок кој е поткрепен со тоа дека децата кои биле среќни, во подоцнежниот живот ратат во многу успешни луѓе. Затоа потрудете се детството на вашето дете да го исполните со радости и секако нежности.
  8. Верувајте во своите деца – Верувањето на тоа дека вашето дете е паметно секако ќе му помогне подоцна во животот за да биде успешен човек.


Оставете коментар

___