Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Моето дете невоспитано?!

Невоспитаното и немирно дете ги прекинува возрасните во разговор, а „молам“ и „благодарам“ нема да слушнете, бидејќи не постојат во неговиот речник.

Лошите манири кај најмалите најлесно доаѓаат до израз, без разлика на тоа каде се наоѓаат. Непристојно и невоспитано дете ги прекинува возрасните додека разговараат, а „молам“ и „благодарам“ нема да слушнете, бидејќи не постојат во неговиот речник. Затоа потребно е навреме да го исправите ваквото однесување, така што ќе го издвоите малото на страна и ќе му објасните дека тоа не е пристојно. Подждригнување, одземање на играчките, пикање на прстите во шлагот на тортата, барање на „бодување“ на поклоните е одраз на невоспитување, а не е доволно само да му се каже на детето дека тоа не е убаво. Морате и да објасните зошто тоа е неприфатливо и дека не смее, ако баба му му поклони книга, да одговори „тоа го мразам, сакам играчка!“. Важно е од малечки да научат дека треба да се заблагодарат кога ќе добијат поклон, дури и ако поклонот не им се допадне. Запамтете, обврска на родителите е да ги научат најмалите на убаво однесување, во сите друштвени ситуации и постојано да ги потсетувате дека треба да бидат љубезни и пристојни. Дури и тригодишно дете може да го свати значењето на делење и благодарност. Сепак, дури и кога ги знаат правилата на однесување, децата ги забораваат. Родителите се тие кои секојдневно треба да ги посеќаат, можат да ги учат на бонтон и преку игра. Кога на вашата принцеза и доаѓа другарка, поразговарајте пред тоа со неа за важноста на делење на куклите и другите играчки.

Стручњаците тврдат сепак дека најважно е да се биде добар пример. Ако детето види дека мама, тато, бабите и дедовците се њубезни, со време и тоа ќе стане такво, дури и ако во почетокот давало отпор.

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...