• Сподели на:

Кравјото млеко може да го наруши здравјето на вашето бебе

___

Кравјото млеко се воведува во детската исхрана откако ќе напони 1 година, а еве и зашто.

  1. Детето кое од кравјото млеко не внесува доволно железо, линолна киселина и витамин Е, а внесува големи количини натриум, калиум и белковини. Белковините во кравјото млеко с многу, тие проаѓаат низ цревниот тракт, кои предизвикуваат цревно крварење. Тоа е невидливо за голо око но може да биде штетно, затоа што доведува до недостаток на железо и последична анемија.
  2. Кај бебето кое е склоно на алергии, може да стекне појава на алергии
  3. Кај бебето со генетска предиспозиција на инсулин зависен за дијабетес, раното воведување на млекото може да го помогне тој фактор.
  4. Кравјото млеко содржи помалку млечен шеќер – лактоза, во која се наоѓа галактоза потребна за изградба на моечните заштити околу нервите.
  5. Врста на лактоза која е присутна во кравјото млеко може да изгради во трактот на цревата чисте корисни бифидо бактерии. Тоа овозможува штетните бактерии слободно да се размножуваат.
  6. Кравјото млеко содржи двојно помалку протеини казеина – кои подолго се варат. Имаат тенденција згрутчување и предизвикува констипација (запек)

Во адаптираната млечна формула, протеинот кој е земен од кравјото млеко е модифициран – да би бил полесно сварлив. Количините на протеин кои се земене се во помали концентрации во млекото и приближно одговараат на нивото на мајчиното млеко. Да се обезбеди сварливост, обезбедени се неопходни масни киселини, а млечните масти се заменети со ратителни масти.


Оставете коментар

___