• Сподели на:

Играњето со песок ја поттикнува моториката

___

Додека се обидуваат да ве импресионираат со склуптурите кои ги прават од месок, малите деца ги развиваат своите вештини.

Престојот на море е еден од најздравите подароци кои можете да ги дадете на вашето дете. Воздухот, солената вода и умереното сонце – е корисно за малите деца, но не заборавајте деновите на море да им ги “заблажите“ и со игри со песок. Децата уживаат додека со гребалото, лопатката и кофичката прават кули и градови. Меѓутоа, ова активност не претставува само забава, бидејќи стручњаците кажуваат дека е одлична за развој на моториката. Додека се обидуваат да ве импресионираат со склуптурите кои ги прават од месок, малите деца ги развиваат своите вештини. Вежбањето на мали движења, всушност несвесно прават воспоставување на добра координација помеѓу прстите и очите. Правењето фигури во песок претставува доказ дека вложувате во развојот на креативноста и фантазијата на вашиот наследник.

 

 


Оставете коментар

___