Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

МАМА

Бебињата го учат мајчиниот јазик додека се во стомакот на мајката

Судејќи по резултатите на најновите истражувања, бебињата непосредно по раѓањето може да ги разликуваат мајчиниот и странскиот јазик. Порано се претпоставувало дека бебето по неколку месеци можат да разликуваат јазици. Најновата студијапокажала дека малите кои се веќе 10 недели пред раѓањето регистрираат елементарни гласови на својата мајка.

Истражувањето спроведено во Шведска и Америка, опфатило 40 бебиња кои не биле постари од 30 часа. Препознавањето на англискиот и шведскиот јазик е пратено преку цуцла која била поврзана со компјутер. Новороденчињата реагирале на звукот на самогласките на различни јазици. Забележано е дека бебињата при звукот на самогласките на мајчиниот јазик престанувале да ја цицаат цуцлата, што научниците навеле на заклучок дека тие им се познати додека биле во стомакот на мајката.

Патриша Кул од Универзитетот во Вашингтон која е ко-авторка на студиите, рекла дека ова е доказ дека бебињата се раѓаат со одредени предзнаења за фонетиката

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...