• Сподели на:

Активен развој: Цртењето ги прави децата посреќни од гледањето телевизија

___

Пасивната активност како гледањето телевизија или листање на сликовници ја намалуваат среќата на децата и треба да се ограничат, а слободното време да го исполнат со играње, тврдат научниците од Универзитетот Оксворд.

Покрај тоа, активната игра помага во развојот на детето, како и во зголемуване на моторичките вештини, а читањето, раскажувањето приказни и пеењето ги унапредува говорните способности.

Прекумерното гледање телевизија има негативно влијание на среќата на детето, велат научниците.

Колку повеќе време детето поминува пред екранот, толку помалку се посветува на игра и активни работи кои резултираат со среќа и развој на вештини.

Идеална активност за развој и среќа на детето е читањето, сложувањето коцки, пеењето, па дури и играта криенка.

Децата обожуваат да цртаат, но секоја игра со родителите повеќе допринесува за развој на детето, од сите едукативни цртани филмови.


Оставете коментар

___