• Сподели на:

Кога сексот боли?

___

Кои се најчестите 4 причини за болки при сексуалниот однос?

Недоволна влажност – Ако телото не произвело доволно природен “лосион за подмачкување”, пенетрацијата може да биде непријатна, а нејзината последица може да доведе и до абразија на вагиналното ткиво. Со тоа внимавајте љубовната предигра да трае доволно долго, бидејки тоа овозможува природно влажнење, или пак набавете лубрикант кој ќе ви го препорача докторот.

Габична инфекција – Многу е непријатна: вагината чеша и пече. Но, пред да побарате лек од аптека, прво отидете кај вашиот гинеколог.

Сексуално преносливи болести – Силната болка при пенетрација може многу лесно да биде причина за некоја болест, запаление на утерусот, јајниците и/или на грлото на матката. Сексуално преносливите болести кои не се лекувале на време (како кламидија или гонореја) може, освен непријатностите при сексот да предизвикаат и неплодност, па затоа е многу важно не само да се заштитите во текот на сексуалниот однос, па и многу подобро потполно да се излечи болеста.

Бениген тумор – Туморите како миом, особено ако се блиску до грлото на матката, може да предизвикаат болка во текот на сексот. Советувајте се со својот гинеколог како и дали да го отстраните или само да ја ублажите болката.


Оставете коментар

___