• Сподели на:

Како мирисот влијае на сексуалниот живот?

___

Дека мажите се визуелни а жените аудитивни типови знаат сите кои читаат совети како да станат подобри, поуспешни и позадоволни во спалната соба. Така, со допир полесно се возбудуваме, но дали сте знаеле дека и мирисот игра важна улога за добар секс?

Шведски стручњаци со истражување покажале дека мажите кои се родени без чуство за мирис имаат помалку сексуални партнерки. Кога се во прашање дамите, осетот за мирис не влијаело на бројот на нивните врски, но жени кои патат од аносмија ( недостаток на чуството за мирис ) во поголем дел се понесигурни во својата врска.

Истражувачите од универзитетот во Гетеборг не се сигурно зашто проблемите со мирисот се поврзани со проблемите во врската, но се претпоставува дека личностите кои го немаат ова чуство се понесигурни бидејќи пропуштиле многу емотивни сигнали во текот на својот живот.

“Многу друштвени сигнали се пренесуваат преку олфакторниот канал, а овие личности најверојатно тоа го пропуштаат”, објаснува психологот Илона Крој, која ја предводела оваа студија.

Резултат на тоа е, мажите губат верба во себе и не се толку спремни да ги освојуваат женските срца. Кога се во прашање жените, друштвената напнатост може да се преслика во несигурна врска.

Студијата покажала дека луѓето несвесно пренесуваат емоции по пат на мирис. Така еден холандски труд покажал дека стравот е заразен, додека некои тврдат дека луѓето можат да препознаат мирис од нервозно потење и мирис од потење при вежбање, што може да влијае и на изборот на партнер.


Оставете коментар

___