• Сподели на:

Како да имате секс без кондом, а да не забремените?

___

Доколку сексот со кондом не ви претставува задоволство, еве неколку трикови што ќе ви помогнат да не го користите, а да не забремените.

strast2

Ако ги прашате мажите и жените дали повеќе сакаат секс без кондом или преферираат да користат заштита, и едните и другите би одговориле под а. А и разликата е очигледна, бидејќи чувството е поинтензивно и подобро кога ја нема гумичката. Сепак, ризикот за полово преносливи болести и евентуална бременост во овој случај.

Токму поради тоа ви нудиме неколку начини на кои можете природно да се заштите, а приота да не се грижите за несаканите последици.

seks005

ВАДЕЊЕ НА ПОЛОВИОТ ОРГАН ПРЕД ЕЈАКУЛАЦИЈА

Меѓу најстарите природни методи за контрацепција спаѓа вадењето на пенисот од вагината непосредно пред ејакулацијата. На овој метод не може 100% да му се верува бидејќи излевањето на сперматозоидите може да се случи пред оргазмот, но и поради тоа што многу мажи не можат да ја контролираат ејакулацијата. Овој метод се препорачува само во случај кога му верувате на партнерот.

strast1

ПЕРИОДОТ НА ОВУЛАЦИЈА

Жените знаат дека за време на менструалниот цисклус постојат плодни и неплодни денови. Плодните денови се нарекуваат период на овулација. Овој период настапува 14 дена пред менструалниот циклус. Но сепак, телото не е робот и само една хормонална нерамнотежа предизвикана од нервоза и стрес може да го помести овулацискиот циклус. Овој метод во однос на безбедноста е ист како и вадењето на пенисот од вагината пред оргазмот. Поради тоа бидете внимателни и немојте безрезервно да се потпрете на него.

Seks003

МЕРЕЊЕ НА ТЕЛЕСНА ТЕМПЕРАТУРА

Овој метод се користи за одредување на периодот на овулација со секојдневно мерење на телесната температура. Базалната темепратура жената треба да ја мери наутро, откако ќе се разбуди. Може да се мери во устата, вагината или аналниот отвор. Во првата половина на циклусот телесната температура е под 37 степени. Приближно 2 дена по овулацијата температурата се зголемува за 0,2 до 0,4 степени и се задржува до другата половина на циклусот. Под 37 степени се спушта пред менструацијата.

Зголемувањето на базалната температура е последица на хормонот прогестерон. Прогестеронот предизвикува зголемување на телесната температура за две до три десетини целзиусови степени. Значи, доколку ви се зголеми температурата, тогаш сте во плодни денови. Со запишување на базалната телесна температура жената може да одреди кои се нејзините плодни и неплодни денови. Но, и овој метод не гарантира 100% сигурност. На промената на базалната температура влијаат несоницата, настинката и други фактори. Затоа внимавајте!


Оставете коментар

___