• Сподели на:

Како да се отстранат дамките од црвеното вино на памучните работи

___

Може да биде фрустрирачкона убавата светла памучна ткаенина да има дамка од црвено вино. Отстранувањето на дамки од црвено вино најдобро функционира кога отстранувањето брзо се превземе, но тоа не е доволно за да се отстранат дамките. Доколку користите било која техника на отстранување на дамки од црвено вино, најпрво проверете ги ефектите на растворувачот на мал дел од ткаенината, кои не се ни најмалку лесно да се видат.

Што побрзо исчистете ја ткаенината

  1. Користете прскалка за вода за да ја испрскате дамката на ткаенината, ако е можно. Мразот или ладната вода нема да дозволат проширување на дамката, додека ги отстранувате дамките од вино со ткаенина. Со ова ќе ја спречите понатамошната апсорпција во облеката, килимот или софата. Колку подолго дамка стои, толку потешко ќе можете да ја отстраните. Ако не сте во можност веднаш да ја исчистите, барем испрскајте ја со ладна вода.

 Бел алкохолен оцет

  1.  Како што може киселината, и алкохолниот оцет може да ја отстрани флеката. Натопете  сунѓер во раствор од оцет и двојно повеќе вода, а потоа тапкајте ја дамката со него. Ако го направите тоа веднаш, оцетот ќе отстрани 100 проценти од дамката. Не заборавајте да ги исперете вашите алишта што е можно поскоро. Прочитајте ги упатствата за перење на ткаенини додека работите со оцет.

За потешките дамки, се меша во чаша оцет со лажица боракс (борна киселина). Ако немате боракс при рака, ставете на дамката од средството за миење садови, а потоа користете крпа натопена во хидроген пероксид за да ја отстраните дамката од течностаза миење садови.

Средства за чистење и методи

  1. Не користете нешто со бензин или терпентин на дамката. Тоа ќе јаоштети ткаенината. Средствата за чистење стакло ќе го отстрани виното, но ќе остави сини дамки. Никогаш не користете топла вода кога чистењето на црвено вино е во прашање, затоа што тоа ќе предизвика дамката да се фиксира, апотоа е речиси невозможно да се отстрани. Други методи кои често се препорачуваат, но се критикуваатсе да ја прелиете дамката со сода бикарбона разредена во вода или бело вино.

Оставете коментар

___