• Сподели на:

Дали сака врска или секс: Погледот го разоткрива!

___

Дали е во прашање ромаса со перспектива или минлива страст, може да ви помогне неговиот поглед!

Студијата е спроведена на универзитетот во Чикаго тврди дека разликата меѓу љубовта и пожудата можеби сепак лежи во погледот.

За што станува збор – партнерот се фокусира на вашето лице доколку вас ве смета за потенцијална девојка, а неговиот поглед паѓа на вашето тело доколку чувствува само сексуална желба.

Иако малку се знае за тоа како луѓето всушност се заљубуваат, овие обрасци се првите индикации дека погледот може да направи разлика меѓу љубовта и страста – тврди авторката на студијата објавена во магазинот Psychological Science, Стефани Кациопо.

Тим од стручњаци ги анализирал визуелните обрасци како би дефинирал две различни емотивни и когнитивни состојби кои често тешко се разликуваат: луљов и желба. Испитаниците посматрале фотографии на луѓе кои никогаш не ги сретнале, и тоа фотографии на парови кои гледаат еден во друг, а потоа привлечни луѓе кои гледаат директно во фотоапаратот.

Од нив е побарано да одредат дали фотографиите ги доживеале како романтични или сексуални желби. Анализата која го следела погледот на испитаниците утврдила дека всушност испитаниците се фокусирале на лицето кога фотографијата ја окарактеризирале како израз на љубов, и на телото кога ја доживувале како желба.

Занимливо е дека ефектот бил идентичен и кај мажите и кај жените а проценката на овие емоции се случувала за помалку од секунда. Значи, внимателно посматрајте, бидејќи само со еден поглед сосема сигурно можеме да утврдиме дали само страст пука на сите страни или можеме да рачунаме на она „живееја среќно до крајот на животот“.


Оставете коментар

___