• Сподели на:

5 одлуки кои го гарантираат животниот успех

___

Доколку навистина сакате да бидете добри во се што правите, важно е да ги донесете следните 5 одлуки.

Превземање на одговорност – важно е да се превземе стопроцентна одговорност за својот живот. Тоа значи дека сме одговорни за сите убави, но и лоши работи кои ни се случуваат во животот. Да би биле успешни потребно е да се одрекнеме од сите изговори и окривување на други за лошите работи кои се случуваат. Роберт Ресник одговорноста ја изразил преку формула, D (случување) + R (реакција) = I (резултат). Наједноставно кажано, секој резултат во вашиот живот е резултат на вашата реакција на претходното случување. Доколку не ви се допаѓаат вашите резултати, мора да ги промените вашите реакции.

Бирајте го друштвото – самодовербата е прелазна. Доколку се дружите со погрешни луѓе, може да се случи да ги попримите нивните лоши особини, размислувања и ставови. Да би биле позитивни мора да се дружите со такви луѓе. Размислете за луѓето со кои се дружите и одберете ги оние со најпозитивни особини. Поминувајте повеќе време со нив, излегувајте и чувајте го вашето пријателство.

Бидете упорни и храбри – доколку нешто сакате, потрудете се тоа да го добиете. Многу луѓе се откажуваат уште пред да почнат, дали се работи за ситници или пак големи работи. Недостаток на храброста е препрека која луѓето ги чини многу важни работи во животот. Храброста и упорноста се една од најважните особини кои го гарантираат животниот успех.

Прифатете промени – честата грешка која на многумина им се случува е отпорот кој го даваат за промените. Промените се нешто што е нормално да се случува и мораме да ги прифатиме такви какви што се. Секоја промена е потребна да се прифати таква каква што е и да се прилагоди на најдобриот можен начин. Секоја промена е надоградување на нашата личност и не учи нас на нови работи.

Живејте и работете со ентузијазам – животната и работната страст е нешто што се гледа на прв поглед. Ако сте се одлучиле да бидете најдобри во она што го правите, морате на другите да им покажете дека тоа го работите со желба и волја. Задоволете ја вашата работа и работете ја потполно страствено. Вашето задоволство ќе биде видливо на правиот поглед.

 


Оставете коментар

___