• Сподели на:

Чорба од зеленчук и месо

___

Состојки:

-2 главици кромид

-2 моркова

-300 гр. мелено јунешко месо

-1 јајце

-2 парчиња лук

-2 лажици презла

-1 дл. павлака

-4 лажици масло

-мешан зачин

-бибер

Подготовка:

1.Кромодот, морковот и лукот исечете ги на мали коцки.

2.Во еден сад соединете ги месото, јајцата и презлата, зачинете по вкус и добро измешајте. Од подготвената смеса обликувајте мали топчиња со големина на орев.

3.На малку масло испржете го кромидот и лукот, а потоа додајте го морковот. Постепено додавајте вода и динстајте на умерена температура.

4.Кога зеленчукот е половина готов додајте го месото и зaчинете по вкус и продлжете со готвење се додека состојките не омекнат.

5.Пред крај на готвењето ставете ja ладната запршка (мешавина од брашно и малку вода) и гответе уште 5 минути.

6.Во готовата чорба додајте ја павлаката и добро измешајте.


Оставете коментар

___