• Сподели на:

Жените подобро ги водат компаниите

___

Компаниите на чие чело се наоѓаат женски менаџери работат подобро од оние кои на водечките позиции имаат мажи, покажале резултатите од истражувањето кое го спровел институтот “Credit Suisse Research”.

Студијата е спроведена на 2400 компании. Се покажало дека компаниите кои имаат мешовит менаџмент работат за една четвртиона подобро од оние кои на раководните позиции имаат само мажи.

– Компаниите кои имаат барем една жена – менаџер постигнуваат подобри резултати во однос на оние каде на врвот има само мажи. Исто така, таквите компании забалежале помала нестабилност во работните циклуси – изјавил еден од главните истражувачи за “Think Progress”.

 


Оставете коментар

___