Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

совети

Во Шведска, жените станаа поплатени од мажите

Просечната плата на жените на менаџерски и политички позиции во локалната управа во Шведска за прв пат во историјата е повисока од онаа на машките колеги на таквите позиции.

Просечната плата на жените кои работата на висока позиција во локалната управа изнесува 58.925 круни, додека просечната плата на мажите изнесува 57.925 круни, открива „Dagens Samhälle“.

– Мислам дека тоа покажува дека жените менаџери се подобри во преговарањето за плата. Често се подобро образувани од мажите, тоа знаеме.“ – вели Ана Елијас, портпарол на една локална компанија.

Сепак, жените во Шведска не се еднакви на сите подрачја. Во управните одбори на компаниите, три четвртини од членовите се мажи. Исто така, 77% од професорите во високото образование се мажи.

 

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...