• Сподели на:

Како да добиете се’ што сакате

___

 

На повеќето жени им е непријатно да бараат нешто што сакаат на работа, а и кога мораат, не знаат како. Еве добри предлози…

 

  1. Научете да кажете не

 

Но, не навистина да кажете не. Пример: шефот ви дава дополнителна работа во моментот кога веќе сте презафатени. Смирено прашајте го: Што сакате прво да направам?

 

  1. Никогаш не го жртвувајте приватниот живот

 

Ако побараат да работите прекувремено, а вие веќе имате нешто испланирано, објаснете им го тоа, но не навлегувајте во детали. Вашиот приватен живот треба да остане ваш приватен живот и не треба никого да го интересира, се разбира доколку сакате да остане така.

 

  1. Делегирајте

 

Ако сте резервирале зимување неколку недели или месеци порано, сигурно нема да го откажувате во последен момент, поради некој непланиран важен проект. Најдете си адекватна замена и добро информирајте ја замената што треба да прави.

 

  1. Врамнотежете се

 

Ако сте од нешто изнервирани, а треба да имате состанок со шефот, почекајте додека не воспоставите контрола над себе и го презентирате проблемот смирено.

 

  1. Замислете го најлошото сценарио

 

Ако сте несигурни, секогаш замислете го најлошото можно сценарио. Тогаш ќе видите дека тоа и не така страшно, зарем не?

 

  1. Фаца, таканаречена скромна мудрица

 

Кога нешто барате, важно е се, па и изразот на лицето. Го предлагаме гореспоменатиот!

 

  1. Умешност на компромисот

 

Важна е умешноста, бидејќи секој проблем си има и свое решение. Без лутење!


Оставете коментар

___