• Сподели на:

Ако пиете кафе на работното место, ова треба да го знаете …

___

Повеќето кујни во канцелариите се во близина на тоалетот, а садовите од микробрановата имаат најмногу бактерии. Ова е многу опасно, бидејќи едно лице во текот на еден ручек може да ја зарази половина канцеларија.

Кујните на работното место се опасни и валкани, па тоа може да биде извор болест, се вели во новата британска студија.

Студијата покажала дека половина од кујните во канцелариите, се загадени со високо ниво на колиформни бактерии (како Escherichia Coli), кои може да доведaт до појава на гастроинтестинални болести.

Рачките на фрижидерот се исто така полни со бактерии, една третина имаат опаснo ниво на овие бактерии, а 30% од микробрановите печки се исто така загадени, особено околу рачките и копчињата.

Опасно е и пиењето чај. Повеќе од 40% на садови во кои водата за чај се вати се контаминирани со високо ниво на бактерии кои се наоѓаат на вратите од тоалетите.

Генерално, примероците кои биле собрани од компанијата Initial Washroom Hygiene, покажуваат дека 75% од работните површини во кујните кои се во рамките на деловниот простор се живеалиште за голем број  бактерии, повеќе од просекот на женски тоалет.

Добрата хигиена и редовно миење на рацете со сапун ќе реши многу проблеми, велат експертите.

За ова истражување, 280 примероци биле земени од 70 кујнски апарати во осум британски кујни.


Оставете коментар

___