• Сподели на:

Црвенокосите жени се склони на модрици

___

Иако со слична висина, тежина и возрасна група без никакви проблеми со згрутчување на крвта, жените со црвена коса се повеќе склони кон модринки, на што научниците немаат одговор.

Црвенкосите жени се склони кон создавање на модрици од смеѓите или црнокоси жени, според истражувањето спроведено во Националниот Институт за Здравје (National Institutes of Health)  во 2006 година.

Научниците не знаат што е точната причина за тоа, во истражувањето учествувале жени со слична висина, тежина и возрасна група кои немале проблеми со згрутчување на крвта.

Претпоставките се дека таа појава може да биде поврзана со мутација на генот кој го одредува пигментот и природната боја на косата да биде црвена.

devojka-sa-crvenom-kosom-1394716162-30096

Во еден случај на ексхумирано тело на црвенокоса жена се пронајдени модрици по цело лице и тело.

Жената била 98 години кога починала, кожата на нејзината глава и врат биле покриени со многу модринки па се дошло до соменвање дека може било криминално дело. Сепак последните сомневања паднале дека при вадење на телото со гоеми лопати се предизвикани тие екстермни модринки.

Од друга страна мажите имаат подебела кожа и со тоа повеќе бариери помеќу надворешните влијанија и крвните садови. Исто така имаат поголема густина на колаген од жените кој ги јакне крвните садови и ги штити од удари. Како што старееме кожата е се потенка и крвните садови се по кревки.

Кај постари лица модринките може да се појават сами од себе, без да се удри. До тоа доаѓа кога крвните садови спонтано почнуваат да пуштаат крв под кожа, според  Лили Кларк.  Стручњаците исто така укажуваат дека конзумирање на алкохол долго време го намалува витамининот А во организмот, кој е многу битен при одржување на кожата, и со негов недостаток се зголемува ризокот од добивање модрици.

Пијаните луѓе се склони кон ударање или паќање, ако при тоа исто недостасува витамин А потребно е подолго време така создадените модрици да исчезнат и кожата да заздрави.


Оставете коментар

___