Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Знаете ли што е nocebo ефект?

Сите знаеме што е placebo ефект – појава кога особата се чувствува подобро од лековите кои немаат никакво дејство на нејзината состојба. Но, некои особи кои се упатени во нуспојавите на одредени лекови, набрзо кај себе ги развиваат симптомите на болеста, што стручно се нарекува nocebo ефект.

Научниците кои го изтражувале nocebo ефектот изтакнуваат дека пациентите се во состоја да развијат нуспојави на одредени лекови, само доколку се предупредени за нив. Луѓето се генерално многу осетливи на негативни сугестии – поготово кога се работи за сериозен здравствен проблем.

Во таква состојба, пациентите се склони на погрешно толкување, преувеличување и интерпретација која на нив им изгледа негативно. Научниците уште изтражуваат која група на пациенти најлесно подлегнуваат на негативни сугестии.

Според доктор Хаузер, автор на делото за nocebo ефектот, негативните сугестии во лечењето на пациентите може да се избегнат со подобра комуникација и интерпретација на дијагнозата од страна на докторот.

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...