• Сподели на:

Пушењето предизвикува депресија

___

Пушачите имаат повеќе шанси да станат депресивни, а оваа можност се зголемува со секоја испушена цигара.

Во истражување спроведено на универзитетот во Осло учествувале 1190 испитаници постари од 11 години. Се покажало дека луѓето кои пушат 20 цигари на ден имаат четири пати повеќе шанси да патат од депресија во споредба со непушачите.

Во прилог на ова истражување оди и фактот дека само 15 проценти од случаите на депресија почнале да пушат по дијагнозата. Научниците тврдат дека депресијата кај пушачите е почеста бидејчи никотинот влијае на сератонинот. Нивото на овој неуротрансмитер кај депресивните луѓе е многу низок.


Оставете коментар

___