• Сподели на:

Против пролетниот замор во три чекори

___

Во првите пролетни денови обично чувствуваме карактеристичен замор, кој понекогаш може да не собори и да не одведе во кревет, а најчесто има врска со циркулацијата, тврдат научниците.

Телото ни е сеуште заспано, со вишок на килограми и маснотии, кои сме ги наталожиле преку зимата, затоа е важно да го забрзаме метаболизмот и циркулацијата, советуваат научниците. Еве неколку начини кои ќе ви помогнат да ги пребродите првите пролетни денови.

1.Утринското туширање е добра навика. Најдобро е да се освежите  после вежбањето, а пред појадокот. Туширајте се со наизменично топла и ладна вода, бидејки тоа ги прави појаки крвните садови и го стимулира струењето на крвта.

2.Јак и не премногу слаб доручек ќе ви даде доволно енергија на почетокот на денот. Ќе ви го подигне крвниот притисок и енергијата, но доколку имате хипертензија намалете го внесот на солта.

3.Бидејки крвниот притисок е најнизок во првиот саат после јадењето, избегнувајте обилни оброци, нека бидат помали и почести. На тој начин ќе го избегнете заморот и поспаноста после јадењето. Секако, избегнувајте алкохол бидејки лошо делува на нервниот систем и ги собира крвните садови.


Оставете коментар

___