Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Крварите а немате менструација?

Многу жени се соочиле со абнормално вагинално крварење. Крварењето се смета за абнормално доколку се случи кога не очекуваме менструација, ако се појави пред десетата година од животот, за време на бременост или после менопауза.

Самото по себе абнормалното крварење не е знак дека нешто сериозно не е во ред со вашата здравствена состојба. Доколку се појави крварење во текот на бременоста неопходно е да се посети гинеколог. Најчесто во случај кога крварењето е минимално тоа се смета за релативно нормална појава кај некои жени. Меѓутоа доколку се појави обилно крварење, особено пред истекот на 12 недела од бременоста тоа е знак дека нешто сериозно не е во ред. Најчесто станува збор за сериозен проблем како што е спонтан абортус, вонматерична бременост или плацента превија.

Кај некои жени, појавата на крварење меѓу двете менструални крварења е поврзано со овулацијата. Во случај на постоење на полицистични јајници, иако настанатата хормонална нерамнотежа може да попречи на нормалната овулација, сепак можно е да се забележи крварење.

Чест причинител на абнормалните крварења се и таблетките за контрацепција и спиралата. Во првите месеци по почетокот на употреба на таблетите не ретко се забележува крварење меѓу двата циклуса, кое во случајов може да се појави и доколку терапијата не се зема секојдневно. Спиралата која се вградува во женскиот репродуктивн систем со цел да спречи бременост освем што предизвикува абнормално крварење, може да услови и појава на обилен менструален тек.

Доколку дојде до воспалување на некој орган во карлицата ( јајцеводите, јајниците,матката или самата вагина) можно е абнормално крварење. Кога инфекција е причинителот на неговата појава тогаш е забележано дека се јавува најчесто по завршувањето на сексуалниот чин.

Секако не смееме да заборавиме да напоменеме дека и тука екстремниот емоционален стрес игра голема улога. Заедно со екстремната физичка активност тој се смета за редок но сепак присутен причинител на абнормалните крварења.

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...