Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Колограми долу: Пресметајте ја сопствената „зона на согорување масти“

Стотина стомачни, склекови и десеттина поминати километри можеби нема да ги симнат масните наслаги од деловите на телото кои ви се „критични“. Зошто? Суштината на губењето на килограми е да со храна го стимулираме разградувањето на масните келии, а со вежбање тие исти масти масти да ги искористиме како извор на енергија и да ја достигнеме „зоната на согорување на масти“.
 
Како што е кажано, со храната се одредува колку нашето тело ќе биде пополнето со протеини, јаглени хидрати и масти. Поточно, колку поквалитетно ги храниме органите и мускулите, ќе го забрзаме метаболизмот и ќе овозможиме поефикасна размена на хранливите и потрошливи „масни“ материи. Со исхраната му диктираме на телото како ќе се однесува и ќе функционира, а со вежбање како ќе изгледа.
Липолиза и разградување на мастите со тренинг се постигнува после 10-15 минути вежбање со умерен интензитет и ваков вид на активност овозможува долготрајн а работа од 30 минути до неколку саати. Практично, што подолго време поминеме во таа зона, толку е поефикасно! Главен извор на енергија во овој случај се всушност мастите, што е добро само по себе, бидејќи ја постигнуваме поставената цел. За да ја одредиме „зоната на согорување масти“ можеме да користиме и формула за одредување на максималниот пулс за жени:
225 – години на живот = максимален пулс (од тој број одредете 50 – 80% е вашата „зона на согорување масти“)
За почеток определете се за 50%, повремено зголемувајќи го обемот на вежбање (временски) и интензитетот (брзината) во склад со вашата моментална состојба и напредување, се до 80% од максималниот пулс. Оваа зона е најлесно да се оствари со брзо одење, со возење на велосипед, ролери, на крос-тренинг итн. Бројот на отчукувања на срцето можете да го пратите на пулсметар кој се наоѓа на справите или на специјализирани саати на раката. Интересно е дека уште подобар ефект се постигнува со комбинирани вежби со силата на сопственото тело, се подобрува тонусот на мускулите, со што се обликува телото и се забрзува метаболизмот.
Значи, зоната на согорување на масти претставува состојба на телото т.е. организмот која како примарен извор на енергија за движење најмногу ги користи мастите. Тоа е начин на вежбање кој овозможува долготрајна работа од 20 минути до 2 саати, не повеќе за рекреативци. Важно е да се напомене дека разградувањето на мастите трае 30-60 минути после тренингот, затоа не се препорачува конзумирање на храна непосредно после вежбањето.
За да работите бидат уште попрактични, се препорачува губење на килограми од 0,5-1 килограм неделно. Понатаму, 1 кг телесни масти со согорување даваат нешто повеќе од 7000 калории, а да кажеме човек од 100 кг со одење за поминување на еден километар потрошува 100 калории. За да човек од 100 кг изгуби 1 кг за една недела, треба секој ден да пропешачи по 10 км! Делува неверојатно, но затоа важна е упорноста, континуитетот и комбинирањето на што поразлични вежби и правилна исхрана за да се остварат долготрајни резултати.
Да резимираме, внимавајте што и колку јадете, вежбајте во зоната 50-80% од максималниот пулс што подолго. Ако сакате работите да ги препуштите на случајот, посоветувајте се со нутриционист и ангажирајте фитнес тренер. Намалете го внесувањето, а зголемете го потрошувањето на калории, тоа е решението. И пронајдете ја својата зона!

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...