Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Имате само 10 секунди: Еве како да се спасите во случај на срцев удар

Можеби знаете како да им помогнете на други во случај на срцев удар, но не и како да се помогнете себе си?

На многу луѓе овој напад им се случува кога се сами, без никој кој би можел да им помогне … срцето почнува да чука нередовно дека лицето има само десет секунди пред да ја изгуби свеста.

Сепак, може да си помогнете себе си со силно и често кашлање. Пред секое кашлање треба да земете длабок здив, кашлањето мора да биде длабоко и долго.

Таквото кашлаање мора да го повторувате на секои две секунди, без одкажување, додека да пристигне помошта, или додека не се чувствувате дека срцето чука стабилно.

Длабокото дишење ги снабдува белите дробови со кислород, додека кашлањето го притиска и “масира” срцето и ја одржува циркулацијата. Корисно е и притискање на областа околу срцето. На овој начин може да се стабилизира срцето додека не пристигне помошта.

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...