Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Здравје

Фитнес совет: Зашто е важно истегнувањетo?

Често слушаме различни мислења за тоа колку е важно истегнувањето. Што може да ни донесе, дали е губење време или сепак од истегнувањето имаме некои одредени користи?

Истекнувањето ни овозможува да и после тренингот имаме одредена енергија која ни е потребан за да извршиме одредени активности кои не престоја по тренингот, како работа, дружење, учење… Важно е тренингот да не биде ограничувачки фактор за напредокот на работо или за учење, туку напротив да не потикне и во сите области во животот да одиме напред.

Постојат два начина на истегнување и секое има своја цел.

1. Динамичко истегнување, идеално е да се практикува на почетокот на тренингот или за време на пауза на самиот тренинг, а со тоа ги спремаме мускулите за напорот кој не очекува.

2. Статичко истегнување, се препорачува на крајот на тренингот, а ни овозможува побрзо опоравување, а и ќе допринесе за развојот на елсатичните делови од мускулите, со други зборови ќе бидете повеќе подвижни.

Истегнувањето е подеднакво важно како и загревањето!

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...