• Сподели на:

20 намирници кои содржат најмногу шеќер

___

Шеќерот се наоѓа речиси во сите производи кои ги конзумираме на дневна база.

Оваа слатка напаст експертите ја сметаат за директен или индиректен извор на модерните болести. Но, во обидите да ја намалиме количината на шеќер што ја внесуваме ни одмагаат бројни производи кои во себе го содржат во неочекувано голем процент, совршено замаскирани како вкусна храна.

Еве ја листата на 20 намирници кои се преполни со шеќер:

До 94 проценти шеќер:

– пијалоци во форма на прашок

– сокови за растворање

До 83 проценти шеќер:

– бомбони

– полнења со нугат

– кандирано овошје

До 81 процент шеќер:

– сушено овошје

До 71 процент шеќер:

– бисквити

– колачи

– торти

До 60 проценти шеќер:

– џемови

– мармалади

– чоколадни кремови за мачкање

До 56 проценти шеќер:

– разни видови мусли

– енергетски плочки

– овошни житни плочки

До 50 проценти шеќер:

– сосови за салати

– кечап

– чоколадни преливи

До 26 проценти шеќер:

 – сладолед

– фрапе


Оставете коментар

___