Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Совети за Фитнес

Вежба од 60 секунди која заменува 1000 стомачни

A woman is holding a plank on a mat.

Стомачните за многумина претставуваат најтешка вежба за практикување, а сепак сите посакуваат рамен и цврст стомак. За среќа, фитнес експертите велат дека постои една вежба која може да замени дури 1000 стомачни.

Станува збор за една статична вежба каде рацете и прстите на нозете ја носат целата телесна тежина, а телото е рамно.

При изведувањето на оваа вежба, телото не смее да се помести ниту за милиметар, бидејќи стомачните мускули се основа за правото држење на ‘рбетниот столб.

Вежбата треба да ја правите неколку пати неделно, а неколку минути практикување на оваа вежба е еднакво на 1000 направени стомачни.

„Правете по 3 повторувања од 60 секунди“ – препорачуваат експертите.

Како да ја изведете вежбата?

1. Поставете ги рацете со лактите на подот, а нозете треба да ви бидат целосно исправени. Главата треба да ви биде околу 30 цм. над површината на подот, а носот насочен кон подот.

2. Нозете треба да ви бидат целосно испружени, а тежината на телото целосно да биде пренесена на рацете и прстите на нозете.

3. Стегнете ги стомачните мускули и така обидете се да стоите неподвижни до 60 секунди.

4. Одморете се така што, рацете и нозете ќе ви бидат целосно испружени на подот.

5. Вежбата повторете ја 3 пати. Кога изведувањето ќе ви стане лесно, времето на стоење можете да го продолжите на повеќе од 60 секунди.

Advertisement
Advertisement

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...