Слатката погача е неопходен дел од велигденската трпеза, и бидејќи треба скоро цел ден да го подготви овој десерт, во денешно време матеница е побрза и полесна опција.
Но, ако сакате да го доживеете мирисот на детството и да создадете вистинска атмосфера за одмор во вашиот дом, овој едноставен рецепт вреди да се проба.
Состојки:
– 1 кг брашно
– 3 јајца + 2 жолчки од јајца
– 25 лажици шеќер
– 2 ванилин шеќери
– 3 рендани кори од портокал и 1 кора од лимон
– 1 свеж квасец
– путер
– 5 дл млеко
– сол
Подготовка:
1. Во тава, загрејте 1 дл млеко (не треба да биде премногу жешко) потоа додадете 1 лажичка шеќер и 1 лажичка брашно, промешајте и додадете свеж квасец.
Нека се крене покриено со кујнска крпа. Ставете брашно брашно во сад и ставете го на топло.
2. Изматите 3 цели јајца и 2 жолчки додека не се добие пенеста мешавина, а потоа додадете шеќер, ванилин шеќер и повторно измешајте додека смесата не биде изедначена, а и шеќерните кристали се стопат. На крај додадете ја ренданата кора од портокал и лимон и измешајте.
3. Се топат путерот и зејтинот на тивок оган (но не врие).
4. Додадете ја првата мешавина од јајца и шеќер во брашното и измешајте полека, а потоа истурете ја маснотијата неколку пати со постојано мешање. Додадете малку сол и подигнат квасец, измешајте повторно и започнете да додавате млеко со постојано мешање.
5. Оставете ја смесата на топол чаршав додека не се нарасне. Потоа повторно измешајте и поделете на четири еднакви топки. Префрлете ги во сад за печење покриен со хартија и оставете да се кренат.
6. Загрејте ја рерната на 150 степени и исечете ги обликуваните топчиња со остри ножици од средината до трите агли, правејќи исечоци. Печете 30 минути.
7. Во меѓувреме, направете сируп од ½ dl вода и 1 лажица шеќер, измешајте добро и по 30 минути печење, извадете од рерната и премачкајте ги со сируп и посипете со шеќер. Вратете ги во рерната уште 10 минути, извадете ги и изладете добро пред да го исечете.

You must be logged in to post a comment Login