Пилешко со артичоки и шпагети
Вкупно време за подготовка: 25 минути / Порции: 4
- Сол и црн бибер
- 1/4 чаша брашно
- 8 тенки котлети пилешко (вкупно околу 700 гр.)
- 2 лажици маслиново масло
- 1 чаша пилешки бујон
- 200 гр.Артичоки спакувани во вода, да се исплакнат и исцедат
- 2 лажици путер
- 2 лажици копар
- Шпагети
- 1/2 чаша свеж магдонос
Чекор 1
Во големо тенџере зовријте солена вода. Истовремено ставете брашно во плитка чинија и посипете со сол и бибер. Пилешките котлети валкајте ги во брашното. Во голема тава, загрејте 1 лажица масло на средна-висока температура. Додавајте ги пилешки котлети во серии, додавајќи масло колку што е потребно, додека не станат златни, 1-3 минути по страна.
Чекор 2
Додадете ја супата во тавчето, до вриење и варете додека не се намали за половина. Додадете ги артичокот, копарот и соковите од пилешкото кои се одвоија во претходната постапка. Варете до вриење. Отстранете ја тавата од топлина. Додадете го путерот и покријте за да се задржи топло.
Чекор 3
Додадете ги тестенините во солената вода што врие. Гответе до Ал денте; па исцедете. Служете го пилешкото со сосот над тестенините, посипани со свеж магдонос.

You must be logged in to post a comment Login