• Сподели на:

Жените ги бираат мажите по мирисот

___

Дека жените ги бираат мажите по мирисот, покажало и едно истражување во лабараторијата за имуногенетика и хистокомпатибилност на Универзитето Парана.

Интересно е дека не се работи за едноствен телесен мирис, кој може да се прикрие со парфем. Станува збор за ген кој е наречен MHC и кој треба да биде комплементарен со истиот кај жената, како би се обезбедило најдобри шанси за преживување на потомството.

Истражувањето докажало дека луѓето кои имаат различни молекули на MHC, почесто се бираат едни со други за партнери од оние кои имаат многу слични молекули, што обезбедува биолошка разновидност и здрава репродукција.

Сепак постои и една ситнициа – во случај да зимате хормонска контрацепција, вашите биолошки инстинкти ќе бидат пригушени и нема да можете да го процените партнерот на основа на мирисот.


Оставете коментар

___