• Сподели на:

Колку на жените им е важна висината на партнерот?

___

Според ова истаржување, на жените генерално им е битно мажот да е повисок од нив, а тоа може да биде и критериум поради кој ќе се откажат од врската.

Теоријата за еволуциската психологија ни говори дека на луѓето им се допаѓаат партери кои се слични на нив, но сепак се чини дека доминира правилото во поглед на висината, посебно кај жените.

На жените им е битно мажите да се повисоки од нив за да се чувствуваат заштитени, а со тоа се чувствуваат и женствени. Па така поголемит број на жени ќе одбијат врска со маж кој е понизок од нив, додека истото ќе го одбијат и 25 отсто од мажите.

Ова мислење на жените во однос на висината е резултат на друштвените очекувања и половите стереотипи. Висината е симбол за сила и заштита, а се очекува тоа да е улогата на мажот во врската.

Кај примерите каде жената е повисока, мажите ни се чинат потчинети, објаснуваат научниците.


Оставете коментар

___