• Сподели на:

Зошто не треба да се споредувате со другите?

___

Споредувањето со другите сигурно нема да направи да се чувствувате задоволни со себе си. Секогаш ќе најдете некој кој е – попаметен, поуспешен, поснаодлив, подуховит, поубав од вас, поради што ќе се чувствувате лошо во сојата кожа. Споредувањето со другите може да предизвика депресија, па затоа ви откриваме неколку причини поради кои не смеете тоа да го правите.

Критикување на другите – Ако помалку ги критикувате другите, помалку ќе се критикувате и себе. Наместо да ги гледате само негативните особини, потрудете се во сите да најдете нешто добро. На еден начин посматрајте се и себе – издвојувате се и бидете горди на своите доблести.

Ничиј живот не е совршен – Можеби ви се чини дека сите останати се среќни , бидејќи постојано ви се гледаат насмеани , но како можете да бидете сигурни дека насмевката не е само маска? Не можете да знаете што се крие под површината, а ако ги идеализирате другите, веројатно сметате дека вие никогаш нема да бидете такви. Но, при тоа заборавате дека сите имаме проблеми и дека ничии живот не е совршен.

Споредувајте се сами со себе – Наместо постојано да гледате што прават другите, посветете се на себе. Споредувајте го своето минато и сегашност со цел да се уверите дека сте се промениле, дека сте напредувале, созреале. Ваквото споредување ќе направи да се чувствувате среќни и задоволни.


Оставете коментар

___