Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

____лајфстајл features

Смогот убива: Загадувањето на воздухот е виновна за секоја осма смрт во светот

За скоро седум милиони луѓе секој година умираат од последица од загадениот воздух. Тоа значи дека загадувањето е виновно за секоја осма смрт. Бројот на смрт се зголемил од минатото предвидување поради кое загаденоста на воздухот стана најголемиот ризик за здравјето во околината. Загадениот воздух е одговорен за болестите на дишните патишта а се поврзува и со болестите на срцето, како и ракот.
Zagaduvanje na vozduh 3
Скоро 4,3 милиони смрти годишно во светот имало само во 2012 година а се поврзува и готвењето на шпорет со масло, дрва и биопмасата. Резултати на истражување се најпрецизните до сега и затоа што се користи најдобра технологија за мерење, а со таа технологија и повеќе се знае за конкретните последици од загадувањето.
Загадувањето е најчесто е последива поради лошото раководство со управување на сообраќајот, енергијата, и отпадот во индустриите, најмногу поради стратегијата е да заштедат пари кои се наменети за здравството.
Чистиот воздух го спречува развојот на болестите меѓу ранливите поединци како жените, децата и постарите луѓе. Сиромашните жени и деца ја плаќаат цената на внатрешното загадување бидејки вдишуваат воздух од шпорет на нафта или дрва.
 Zagaduvanje na vozduh 2
Големиот пожар во Лондон, во декември 1952, според новите податоци однел околу 12.000 животи. По тоа почнало сериозно да се размислува за смогот и загадувањето на воздухот.
Загадувањето на воздухот на отворено денес предизвикало: 40 проценти болести на срце, 40 проценти мозоќни удари, 11 проценти хронични заболувања на плуќата, 6 проценти рак на плуќа, 3 проценти случаи на акутни респираторни инфекции кај децата.
Загадувањето на воздухот во затворени простории денес се виновни за: 34 проценти мозочни удари, 26 проценти болести на срцето, 22 проценти за хронични заболувања на плуќата, 12 проценти за акутни респираторни инфекции кај деца, 6 проценти од случаите за ракот на плуќа.

Прочитај

ДИ ДЕЈ

Дали сакате да направите нешто оригинално на вашата свадба? Што мислите за мини торти за вашите гости? Свадбената торта обично е во центарот на...

Fool Moon

Коза е млада поп изведувачка од Турција што ја афирмира својата мизика, каде не ако не во Лондон. Синоќа ја објави втората песна работена...

ДИ ДЕЈ

Постојат многу различни модели на венчаници, бидејќи има повеќе типови на невести. Некои сакаат да имаат венчавка од бајќите и согласно на тоа да...

Лице

Кожата во зима станува сува и затоа пролетта е идеално време за да посветите поголема нега. Покрај секојдневната рутина која ја правите, чистење и...