• Сподели на:

Погледнете како се менувале оделата на астронаутите со тек на времето

___

Американските и руските вселенски програми веќе со децении работат на подобрување на астронаутските одела, како би биле поподвижни, посигурни и опремени за итни случаи. Лесните современи одела сеуште се далеку од совршени, но постои голем напредок во текот на последните неколку децении, па е воочено колку експерименти и труд е вложено да некогашните обични одела станат практично елементи за научна фантастика.

    Vselenski odela 5

Првото одело кое патувало во вселената било првенствено адаптирано за висока надморска висина. Рускиот астронаут Јуриј Гагарин за прв пат во вселената го носел SK-a оделото од 1961 година, а само месец дена подоцна сличното одело го пробал и американецот Алан Шепард. Неговото одело било малку повеќе прилагодено за удобност и служело и како резервен извор за кислород. Во подоцнежните мисии се вградувани супстанци кои овозможуваат за лебдење во случај на принудно слетување на водени површини.

Vselenski odela 2

Чекор напред направила NASA со посебен акцент на заштитата од метеорити, а секоја следна серија ја унапредувале со по некој додаток кој претходната серија не ја имала.

Еден од експериментите било оделото со течен воздух во ранец, кое вклучувало и превиткување во пределот на колената, што било погодно за флексибилно движење.

Vselenski odela 4

Претпоследниот прототип на Z-1 на кое е максимално работено за мобилност на сите зглобови и за поедноставно маневрирање. По позитивните реакции за визуелниот дизајн на Z-1 оделото, НАСА одлучила да сите љубители на нивната технологија и целокупниот вселенски систем одберат дизајн кој ќе биде следниот прототип Z-2. Она што е заедничко за сите, Z-1 прототипот е подвижноста. Ова одело поседува сегментирани набори во пределот на рамениците, лактовите, колковите и колената.

Vselenski odela 3

Vselenski odela 6


Оставете коментар

___