• Сподели на:

Култура на бои: Културно значење на зелената боја

___

Запад:

 • среќна боја во најголем дел од западните земји
 • пролет, ново раѓање, регенерација
 • природа и свесност за околината
 • боја за „тргнувај“ на сообраќајните знаци
 • денот на Св. Патрик
 • Божиќ во комбинација со црвена
 • Љубомора
 • алчност

Исток:

 • нов живот, регенерација и надеж
 • плодност

 

Кина:

 • нов живот, регенерација и надеж
 • плодност
 • срам – да му се даде на кинез зелена шапка значи дека жена му го изневерува
 • егзорцизам
 • студиите покажуваат генерално не е добра боја за пакување

kina

 

Индија:

 • боја на исламот
 • надеж
 • нови почетоци
 • жетва
 • доблест

india

Тајланд:

 • боја за во Среда

 

Јапонија:

 • вечен живот
 • младост
 • свежина

japan

Индонезија:

 • забранета боја

 

Ирска:

 • религиозна боја за ирските католици
 • боја симбол на Ирска – смарагдниот остров

 

Франција:

 • не е добра за пакување

 

Северна Африка:

 • корупција и култура на дрога

 

Египет:

 • надеж
 • пролет

egiped

Среден Исток:

 • боја на исламот
 • сила
 • плодност
 • среќа

 

Саудиска Арабија:

 • богатство и престиж

 

Јужна Америка:

 • смрт

 

САД:

 • пари
 • љубомора

Оставете коментар

___